Ger ditt arbete ersättning för friskvård? Då kan du använda det här.

 

 

 

F-skattsedel och försäkringar finns.

Recept & inspiration

 

Här delar jag med mig av recept och annan inspiration som jag och min familj tycker väldigt mycket om. Alla recept är vegetariska.

Recepten är så långt som möjligt baserade på grönsaker i säsong och självklart ekologiskt. Laktosfria och glutenfria förslag ges till varje recept.

Bilder på maträtterna finns även under bilder. 

Tips:


Lök, vitlök och ingefära kallas inom yogan för trinity roots ( treenighetens rötter)

för dess välgörande egenskaper för kroppen.


Lök  är blodrenade och går till angrepp mot bakterier.

Vitlök, naturligt antibiotika, stimulerar matsmältning

Ingefära är bla närande för nervsystemet.

Nymalen svartpeppar renar blodet, förebygger gasbildning

Januari

 

Blomkålssoppa med topping

 

1 lök, hackad

3 cm ingefära, riven

2 vitlökar, riven eller finhackad

1 1/2 msk curry

 

Mjukstek detta på låg värme, därefter tillsätt

 

1 st blomkålshuvud, delad i mindre bitar

1 msk lantbuljuong/grönsaksbuljong

12 dl vatten

 

Låt allt koka tills blomkålen blivit mjuk, ca 15-20 min.

Mixa slät med en stavmixer eller matberedare. Tillsätt

1 1/2 dl grädde eller kokosgrädde.

Salt och nymalen svartpeppar efter smak

Låt allt bli varmt.

 

Topping

Torrosta i stekpanna pumpakärnor, sesamfö med lite örtsalt

Smula fårost i en skål

Strimla soltorkad tomat i en annan skål

 

Servera soppan varm. Lägg på toppingen, frön först sen strö över  fårost

och  sist den soltorkade tomaten

 

Ät & njut

 

För laktosfritt alterantiv använd kokosgrädde och ev uteslut fårosten.

Februari


Tomatsoppa


Ca 1 liter sparade tomatbitar/kanter

2 burkar krossade tomater

1/2 tub tomatpuré

1 stor eller 2 mindre lökar ,hackade

2 st vitlöksklyftor

1 kruka basilika

1 msk grönsaksbuljong alt. 2 tärningar

1 1/2 dl grädde

1 tsk sambal oelek

Gnutta rårörsocker

Salt & peppar

 

Hacka lök och vitlök och stek dem mjuka i olja (raps eller olivolja)

Tillsätt tomatkanterna, krossade tomater, tomatpure tillsammans med grönsaksbuljong/tärningar.

Späd med lite vatten vid behov om soppan blir för tjock. Låt puttra på svag värme 1 timme.

Efter 1 timme tillsätt basilika, grädde,sambal olek.

Mixa med stavmixer till önskad konsistens. Smaka av med en gnutta

rårörsocker, salt och peppar.

 

Tomaten är en riktig hälsokälla. Den röda färgen innehåller lykopen som är en riktigt bra antioxidant och bla skyddar huden. Tomaten innehåller även betakaroten. E-vitamn och C-vitamin

 

För laktosfritt alternativ så använd kokosgrädde eller laktosfri grädde

Mars/April

 

Vegetarisk gryta

 

Här kommer ett recept på en helt underbar veg gryta. Receptet fick jag av en vän till mig.  Jag har gjort om lite grann efter tycke och smak.

 

2 zucchini, delade i små ca 2cm bitar

1 aubergine även den delad i ca 2 cm bitar

1 rödlök delad i bitar

3 vitlöksklyftor hackade

400 g kikärtor i burk el tetra, avrunna i durkslag

 

Lägg allt  på en plåt. Häll över rikligt med olivolja, salta och peppra. Massera in allt med händerna så att allt blandas och gottas in väl.

Sätt in i ugn på ca 150 grader och låt ugnsbakas i 35-40 min.

 

Medan plåten står i ugnen gör nedan

 

Hack och Mjukstek 1 st gul lök, 3 vitlöksklyftor, 3 cm färk ingefära

 

Tillsätt

 

400 g hela konsververade tomater

2 msk toamtpuré

1 msk maple syrup

lite chiliflakes

Salt o peppar efter smak

 

Häll de konserverade tomaterna, tomatpuré, maple syrup, chiliflakes och lite salt och peppar i en kastrull på medlevärme. Koka upp och sänk värmen ngt. Låt allt puttra ca 15-20 min.

När plåten med grönsaker och kikärtor mm är klar i ugnen så häll dess i kastrullen med tomatsåsen. Blanda och klart!

 

Gott att servera i pitabröd( finns gluten fria) med en klick creme fraich till.

Vid lakosintolerans så välj laktosfria alternativ.

 

Ät o njut